Bietjes/ Friendsfood/ Gin/ Ladies lunch/ Partyfood/ Voorgerecht/ Zalm

Zalm in de Gin

Zalm in de gin

Het is alweer bijna Pasen. Dat betekent: paasdiner met de familie, althans dat betekent het bij ons in huis. Nu heb ik natuurlijk niet voor niets een foodblog dus meestal is de familie bij ons te vinden tijdens de feestdagen. Ik vind het ook wel leuk om extra uit te pakken tijdens deze speciale dagen. Er schieten ongetwijfeld veel mensen compleet in de stress bij het idee om te moeten koken voor een grote groep mensen, maar het is echt een kwestie van de juiste gerechten kiezen en voorbereiden. In dit geval is het ook wel een gerecht om je gasten mee te imponeren en het leuke is dat het eigenlijk heel simpel is. Je moet het 3(!) dagen van te voren moet maken en het is nog gezond is ook. Ik gebruik namelijk hier kokosbloesemsuiker een suiker variant die zo min mogelijk geraffineerd is en waar je dus geen gigantische schommelingen in je bloedsuikerspiegel van krijgt. Verder is zalm natuurlijk gezond en een allemans vriend, dus een geschikt gerecht voor een groep. Bestel de zalmzijde vooraf bij de visboer.

Zalm in de gin Zalm in de gin

  • 1 zalmzijde
  • 2 citroenen
  • 1 limoen
  • 30 gram kokosbloesemsuiker
  • 100 gram grof zeezout
  • flinke bos dille
  • 75 ml gin
  • 2 grote bieten (gekookt)

Zalm in de gin

 

Zalm in de gin

Zalm in de gin

Rasp de bietjes. Hak de dille. Was de citroen en de limoen en rasp ze zodat je de zeste van de beiden citrusvruchten over houdt. Pers de helft van de limoen en de helft van de citroen uit. Voeg de bietjes, citroen, limoen, suiker en de gin bij elkaar, roer goed door en giet dit over de zalm die je in een ovenschaal hebt gelegd. Vervolgens de dille eroverheen en het zeezout.

Hierna leg je huishoudfolie over de zalm heen en hierop leg je iets zwaars, dat kan een plaat, bord, plank zijn die de juiste grootte heeft. Ik heb er blikken met bonen op gelegd.Β Zet dit vervolgens een dag of 3 in de koelkast, kan ook 2 zijn.

Zalm in de gin

Als je hem wilt gaan klaarmaken, dan veeg je alle kruiden eraf en zie je dat de zalm een prachtige rode kleur heeft gekregen! Nu mag je nog gaan proeven… :-)) Vergeet niet die mooie grote zalm die dagen heeft liggen te marineren in z’n geheel aan je gasten te laten zien! Leuk!

Serveer er als je wilt wat roggebrood bij, ik vind het ook leuk om er een (kwartel)eitje bij te koken, dat hoort nou eenmaal bij Pasen. En maak een sausje van Griekse yoghurt of craime fraiche met wat citroensap, fijngehakte dille en peper en zout.

Zalm in de gin

Voorgerecht voor ongeveer 10 personen, ligt aan de grootte van de zalm. Maar als er iets over is dek je het goed af en zul je de volgende dag erg blij zijn met zo’n lekker hapje.

Enjoy

print

You Might Also Like

Nog geen reacties

Geef een reactie