Boerenkool/ Ei/ Lunch/ Monday till Friday Dish/ Quikie/ Tomaat/ Zoete aardappel

Frittata met zoete aardappel & boerenkool

Frittata

Frittata

Zoals jullie inmiddels misschien wel weten probeer ik altijd mijn restjes zo veel mogelijk in nieuwe gerechten te verwerken. Nog steeds gooi ik te veel weg naar mijn zin maar probeer in plaats daarvan altijd leuke recepten te bedenken met alles wat er nog in mijn koelkast ligt. Een soepje of een pasta ligt voor de hand, maar ook erg lekker en makkelijk is een frittata. Dit is van oudsher ook een gerecht wat is ontstaan uit het opmaken van restjes. In Italie waar het vandaan komt, maakten ze het met restjes pasta of aardappel en de groenten die voorradig waren. Wat kaas en natuurlijk eieren erbij en voila, een volwaardige maaltijd.

Frittata

Met een frittata kun je dus echt los gaan. Het enige wat ik dus wel aanpas in het originele recept is dat ik geen aardappel of pasta gebruik, maar hiervoor in de plaats zoete aardappel. Echt een andere smaak, maar overheerlijk! Zeker in dit gerecht is het een perfecte tegenhanger voor de ziltige Cavolo Nero boerenkool die ik heb gebruikt (te koop bij de AH).

Fritatta eet je als lunch of als avondeten met een salade. Dit recept is wel echt een lunch recept wat betreft hoeveelheden. Als avondmaaltijd zou ik er wat meer groenten en een ei extra bij doen. Misschien ook wat geraspte kaas of geitenkaas als je dat zou willen, maar dit is de magere variant. Ik vind het ook altijd heel handig om dit te eten als ik voor de rest van het gezin weer iets maak wat ik van mezelf niet mag eten 🙂

  • 2 eieren
  • handvol boerenkool
  • 1 tomaat
  • als je van die grote zoete aardappels hebt, zou ik daar de helft van nemen ongeveer 100 gram
  • 1 sjalotje
  • olijfolie
  • vers gemalen peper
  • vers gemalen himalayazout

Schil de aardappel en snij er kleine dobbelsteentjes van, 1 bij 1 cm ongeveer. Snipper de ui en snij de tomaat in kleine blokjes. Was eventueel de boerenkool nog als dat nodig is.

Kluts de eitjes door elkaar en doe hier wat zout bij.

Zet nu een klein koekenpannetje waar je een deksel voor hebt op een laag vuur maar het moet wel een pannetje zijn met een goede antiaanbaklaag. Ik heb zo’n pannetje maar gebruik de deksel van een andere pan.

Doe hier wat olijfolie in en bak de uitjes glazig, doe nu de aardappels erbij en bak deze even met de deksel op de pan, zodat ze een beetje gaar stomen. Roer wel af en toe. Proef even of ze gaar zijn na een paar minuutjes en doe dan de boerenkool erbij, zet het vuur wat hoger en stoof deze ook even gaar. Doe vervolgens het eimengsel erbij, zet het vuur laag, strooi de tomaatjes eroverheen, deksel erop en laat dit een minuut of 2/ 3 garen.

Als het klaar is strooi je er nog wat peper en eventueel zout overheen.

Frittata

Enjoy

print

You Might Also Like

Nog geen reacties

Geef een reactie