Citroengras/ Edamame/ Friendsfood/ Gember/ Koriander/ Partyfood/ Rode peper/ Soep/ Vissaus

Thaise soep met krab

thaise soep met krab thaise soep met krab thaise soep met krab thaise soep met krab thaise soep met krab thaise soep met krab

Heerlijk! Vandaag de aftrap van een reeks Christmas-dishes! Ze komen de komende weken in willekeurige volgorde op mijn blog, dus mix en match maar raak. De voorbereidingstijd is voor de meeste gerechten niet heel lang en je kunt veel dingen lekker op je gemak vantevoren maken. Gezellig overdag na een goede winterwandeling: MY KINDA CHRISTMAS!

Met kerst zijn wij van de tradities, wat inhoudt dat we dus bijna ieder jaar hetzelfde eten. Ik zorg voor de voorgerechten, die wel ieder jaar anders zijn. Niets zo fijn om al weken voor de kerst te bedenken wat ik ga klaarmaken. De soep maakt mij oma van 90 jaar en dat is steevast een ossenstaartbouillon. Twee dagen is ze daar mee bezig en ik weet niet of het aan de nostalgie ligt of de aan de kookkunsten van oma, maar deze soep is waanzinnig lekker. Als hoofdgerecht eten we traditioneel kalkoen. Die staat hier dan uren en uren in de oven te braden, sommige tradities moet je nu eenmaal in ere houden.

De ossenstaartbouillon gaat dit jaar misschien voor het eerst plaats maken voor dit soepje, nu oma toch iets minder zin heeft in het gedoe van twee dagen voor de kerst in de keuken staan.

Tip: maak lekker een dubbele portie van de soep, kun je er heerlijk nog na de kerst van genieten. Smaak wordt alleen maar beter, bewaar hem maximaal drie dagen.

Voor dit gerecht heb je een klein stekertje nodig. Te verkrijgen bij bijvoorbeeld de Hema, Bijenkorf of kookwinkel.

Thaise soep met krab

Print Recipe
Serves: 4 Cooking Time: 45 min

Ingredients

 • 2 blikken kokosmelk (400 ml)
 • 200 ml water
 • 1 groentenbouillonblok
 • 1 eetlepel vissaus
 • flink stuk gember
 • 1 rode peper
 • 1 stengel citroengras (sereh)
 • 4 kaffirblaadjes
 • 1 limoen
 • 200 gram krabsticks (neem echte krab als geld geen rol speelt :-))
 • 200 gram edamameboontjes (ontdopt - deze zijn kant en klaar diepgevroren bij de toko te verkrijgen) Houd er een aantal apart voor de garnering.
 • 1 eetlepel vissaus (ik gebruikte hier de crab variant - ook hiervoor moet je bij de toko zijn)
 • blikje echte krabpoten (als je de pootjes leuk en lekker vindt om te gebruiken)
 • bosje koriander
 • 1 stengel bosui

Instructions

1

Doe de blikjes kokosmelk samen met het water en bouillonblok in een pan en laat op zacht vuur warm worden.

2

Snij de schil van de gember en snij in grove stukken.

3

Was de rode peper en snij deze ook in grove stukken.

4

Was de citroengras en snij deze door de helft en kneus hem. Doe dit allemaal bij de soep samen met de kaffirblaadjes. Laat mee pruttelen.

5

Rasp de schil van de limoen nadat je hem hebt gewassen en knijp de sap eruit. Voeg dit ook toe samen met de vissaus. Laat het even pruttelen. Als je de soep hierna in de koelkast zet of buiten dan trekken de smaken na een nachtje heerlijk goed in elkaar.

6

Op de dag zelf maak je het krabmengsel. Natuurlijk weten we allemaal wel dat surimi geen echte krab is, maar om het budget technisch allemaal een beetje leuk te houden gebruik je voor de basis hier surimi. Doe dit in een keukenmachine samen met de (ontdooide) edamameboontjes en de koriander en hak dit fijn. Voeg er nu de vissaus bij en roer dit even door. Je kunt dit ook van tevoren maken en in de koelkast een paar uur bewaren.

7

Snij de bosui in zo dun mogelijke lange linten en blancheer deze. (Blancheren= heel kort koken en afspoelen met heel koud water)

8

Net voor het opdienen giet je de soep af en verwarm je hem. Leg een stekertje in een soepbord en doe hier wat van het krabmengsel in. Druk dit goed aan.

9

Proef de soep, moet hij nog wat zouter? Voeg er dan nog wat vissaus aan toe, misschien wil je er nog wat verse zwarte peper aan toevoegen of wat limoensap.

10

Giet wat van de soep rond het krabmengsel.

11

Nu kun je de soep gaan garneren met de bosui, edamame en eventueel (voor het chiquere dineren) echte krabpoten.

Notes

1 dag van tevoren kun je de soep maken. Kan ook op de dag zelf maar zorg er dan voor dat de smaken een paar uur goed kunnen intrekken.

print

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  Time for Presents! | Foodies in Heels
  27 december 2015 at 17:43

  […] mijn oudste zoon Finn samen met mijn man Frank en mijn papa. Hier zaten we overigens aan de Thaise kokossoep met krab. Bij wie heeft hij nog meer op tafel gestaan? Hier aan tafel waren ze er lyrisch […]

 • Geef een reactie