Partyfood/ Prei/ Soep

Budget Kerstsoep

2016-12-20-15-22-17-1 2016-12-20-15-30-21-1 2016-12-20-16-19-49-2 2016-12-20-16-19-57-1    2016-12-20-16-20-11 Vandaag een budget kerstsoepje. Aangezien de kerstperiode al duur genoeg is, is het ook wel eens fijn om een budgetvriendelijke maaltijd op tafel te zetten. Deze soep is op basis van prei, dus goedkoop en heeeel gezond, maar niet minder lekker! En hij doet toch wel luxe en romig aan. Bovendien: It’s all about the presentation! Nu is dit een soepje dat oorspronkelijk uit Frankrijk komt en koud wordt gegeten – leuke tip voor de zomer – maar ik hou ervan om hem warm te eten. Met een lekker “luxe” broodje erbij maak je het helemaal een volwaardig kerstsoepje.

Print Recipe
Serves: 6 Cooking Time: 45 min

Ingredients

 • 2 grote preien
 • 1 grote winterpeen of 3 bospenen
 • 1 grote ui
 • 2 tenen knoflook
 • 2 grote kruimelige aardappelen
 • 1 liter water
 • 2 blokjes kippenbouillon
 • 1 theelepel marjoraan
 • 1 theelepel verse of grdroogde tijm
 • 1 eetlepel roomboter
 • eventueel 250 ml kookroom
 • peterselie en/of platte peterselie voor de garnering
 • 1 groot blikje doperwten
 • handvol basilicum
 • 1 flinke teen knoflook
 • 1 limoen, zowel de sap als de zeste
 • 2 eetlepels ricotta
 • granaatappelpitjes
 • 1 theelepel olijfolie
 • brood naar keuze bij ciabatta
 • peper en zout

Instructions

1

Was en schil alle groenten. Snipper de ui en de knoflook en stoof deze zachtjes gaar in de roomboter. Met dit soort soepen gebruik ik altijd een pan met een dikke bodem, zo bakt het niet zo snel aan.

2

Snij de prei, aardappel en wortel in stukken en voeg eerst de wortel bij het knoflook- ui mengsel. Laat nu de wortel zachtjes mee stoven. Door dit te doen worden de wortel en de uien nog zoeter en dat is wat je wilt.

3

Voeg na een paar minuten de prei toe en de kruiden en bak dit ook even mee. Blijf goed doorroeren.

4

Blus alles af met het water, voeg de bouillonblokken toe, de aardappels en laat alles zachtjes minimaal een half uur doorkoken.

5

Zet de oven op 200 graden.

6

Voor de broodjes: snij het brood in plakken. Maak de topping door de doperwten, knoflook, limoen, basilicum, ricotta, olijfolie en peper en zout in een keukenmachine te doen en fijn te malen. Beleg de broodjes met de topping en zet dit voor 5 minuten in de oven. De broodjes worden knapperig en het ricottamengsel lekker warm.

7

Pureer de soep. Voeg eventueel nog wat peper en zout toe - deze soep smaakt goed met flink wat peper.

8

Serveer de broodjes naast de soep en garneer de broodjes met de granaatappelpitjes en de soep met de verse kruiden.

Notes

De room kun je weglaten als je het minder vet wilt hebben. Ik gebruik meestal light room, scheelt weer wat vet en is ook lekker romig. Voor het brood kies je iets wat je lekker vindt, ik vind ciabatta heel geschikt. Maar hier heb ik nu gekozen voor rogge, rozijnenbrood van de AH. Lekker vast en zoet door de rozijnen. Het beste en het makkelijkste is om de soep van tevoren te maken. Smaken komen beter tot zijn recht en voor jou lekker makkelijk.

print

You Might Also Like