Events

Masterclass koken met olijfolie

Een middagje een masterclass van drie topchefs meemaken, dat laat ik me natuurlijk geen twee keer zeggen. De basis was overheerlijke Griekse olijfolie. De meeste mensen gooien olijfolie alleen maar over hun salade, maar deze chefs lieten ons zien dat je er nog veel meer mee kan doen. Veel verschillende bereidingen hebben we gezien met de olijfolie. Super leerzaam. Mijn aantekeningen boekje staat vol, want de chefs kwamen met veel handige tips.

De olijfolie van Gkazas is een heerlijke olijfolie met een grassige smaak en een pittige afdronk. Je kunt hem koud eten maar ook tot 175 graden verhitten. Hij zit vol antioxidanten en onverzadigde vetzuren.

gkazas-3 img_1399

We werden welkom geheten door de hele familie, Gkazas is namelijk een familiebedrijf en de warmte van deze familie die voelde je! Wat een lieve, leuke mensen. 

De locatie was ook meer dan impressive: De Loft in de A’dam toren. Met een waanzinnig panoramisch uitzicht op Amsterdam was dit wel een hele leuke middag. Ik heb al vernomen dat Beyonce en Madonna hier geslapen hebben, toch leuk 🙂

gkazas-4

Freek van Noortwijk is naast een erg succesvolle horecaondernemer en chefkok ook best leuk om naar te kijken, dus mijn aandacht had ie! Freek heeft ons een paar super handige tips gegeven en heeft een suuuuuper lekker voorgerecht bedacht met de olijfolie van Gkazas. Tartaar van koningsbaars met crème van zoete aardappel en sinaasappel, rode ui en koriandermayonaise. Vinaigrette van limoenblad en ijspastille van limoen. Klinkt goed toch? Nou het was ook super lekker!!! Die koriander mayo met die oh zo lekkere tartaar was echt goddelijk! Ga ik thuis ook zeker maken. Een goede tip van Freek – ik zal er eentje met jullie delen – als je je tartaar aan gaat maken: Eerst zout, Dan Olijfolie, Dan zuren (limoensap in dit geval).

  img_1431 gkazas-2 img_1452 img_1457

Samen met Naresh Ramdjas, finalist van Masterchef 2015 maakte we Koningsbolleet met crème van schorseneren, gepocheerd kwarteleitje, spitskool en maiskroketje. Ok, die crème van schorseneren was echt goddelijk!!! De olijfolie proefde je hier heel subtiel in terug en hij had een rijke paddestoelensmaak, echt een lekker herfstgerecht.

img_1471 img_1473 img_1468 img_1483 img_1484

Het hoofdgerecht werd gemaakt door David Baxter, chef kok van restaurant M’ADSM wat op de bovenste etage is gelegen van de A’DAM toren.  Ongetwijfeld een geweldig restaurant met dat uitzicht! We maakten met hem Hollands hert met pastinaak, zwarte olijf en jeneverbes. Het hert gebakken in de olijfolie en de aardappeltjes een uur lang gegaard op lage temperatuur in wederom die lekkere Griekse olijfolie. Suuuuper lekker!

img_1489 img_1496 img_1485 img_1488

Het nagerecht was echt wel heel bijzonder: chocolademouse met gemarineerde vijgen, hazelnoot en olijfolie. De combinatie van chocolade en olijfolie was een mega verrassing! Echt een heel mooi gerecht!

img_1502 img_1411

Kortom: ik heb weer een nieuwe favoriete olijfolie in mijn kast staan, super veel geleerd van de pro’s, altijd leuk om hun aan het werk te zien. Ik heb een nieuw bucketlist slaapplekje in Amsterdam en een hele leuke Griekse familie leren kennen, wat een TOP middag!

Familie Gkazas: ontzettend bedankt!

                

print

You Might Also Like