Cookbooks/ My favorites

THUIS

Vandaag heb ik een heel speciaal kookboek voor je – het is een boek met recepten voor het leven. Ik zal je vertellen hoe ik hier aan kom. Zo heel af en toe kom je in je leven mensen tegen die heel bijzonder zijn. Mensen die door je heen lijken te kijken en waar je eigenlijk meteen je hart aan wilt luchten. Zo’n 20 jaar geleden kwam ik bij Frencis, mijn broertje was bij haar in therapie – Frencis heeft een praktijk in acupunctuur. Ik had in die tijd vaak last van migraine en dit heeft me in die tijd veel verlichting gegeven. Ik weet nog dat na de eerste keer dat ik al die naalden in mijn lijf kreeg, ik spontaan begon te huilen en achteraf was er een heerlijk gevoel van opluchting. Zo bijzonder was dat. Nu ik afgelopen januari plots geopereerd moest worden aan een tweede hernia en hier een klapvoet aan over hield dacht ik meteen weer aan Frencis. De doktoren gaven me weinig hoop, maar Frencis wel! Sindsdien ben ik wekelijks in het prachtige, idylische Griendtsveen te vinden in het Apostelhuisje waar haar praktijk zich bevindt. Wanneer je Griendtsveen inrijdt voel je je al ZENNNNN worden, een prachtig, rustig en bijzonder dorp in De Peel. Het is voor mij iedere keer een uur heen en weer terug, maar dat doe ik met plezier. Ik heb namelijk echt het gevoel dat mijn klachten hier beetje bij beetje beter door worden.

Hieronder zie je het huis, de praktijk en het THUIS van Frencis.

Toen ik weer bij Frencis kwam na zo veel jaren vertelde ze me dat ze een kookboek had geschreven, aan mij wel besteed natuurlijk. Ik ben het gaan lezen en het boek is precies hoe ik Frencis ken: met zoveel interesse voor de medemens. Het boek gaat over mensen die haar hebben geraakt in de afgelopen jaren, met hun levensverhalen. Ontroerende, herkenbare en bijzondere verhalen. Naast deze prachtige verhalen geeft iedereen hun favoriete recept, het recept wat hun THUIS doet laten voelen. Het recept wat je kookt als je dat thuisgevoel net even wat harder nodig hebt.

Hieronder zie je Frencis met haar knappe dochter, samen pannenkoeken bakken.

Wat mij meteen heel erg aantrok in het boek is de verbinding van thuis en eten. Voor mij als foodblogger staat eten natuurlijk centraal, maar het is ook de verbindende factor binnen ons gezin. Wij gaan met ons gezin regelmatig uit eten, kunnen onze kinderen inmiddels naar allerlei restaurants meenemen en ze proeven alles, kleine Bourgondiërs in de dop. Eten zien wij als quality time. Maar zo fijn als het is in een restaurant, in de rust van je eigen huis is het natuurlijk minstens zo fijn. Wij kiezen er bewust voor om alle externe prikkels weg te halen, dus: telefoons aan de kant, tv en radio uit en alleen maar aandacht voor elkaar. Ik dek iedere avond de tafel waardoor je vanzelf langer blijft zitten. Nu de kids allemaal uit de babyfase zijn, komen vanzelf ook de leuke gesprekken, dat is wij zo belangrijk vinden, aandacht voor elkaar hebben. Wanneer de kids helemaal in hun comfort zone zijn en dat gevoel van thuis daar is, zullen ze ook eerder hun hart luchten over dingen die hun bezig houden. Althans dat is onze filosofie. Het is dan ook niet zozeer belangrijk wat je eet, als je het maar samen doet.

Natuurlijk ben ik ook bezig met gezonde voeding en met de kinderen netjes te laten eten, mes en vork, monden dicht, alles proeven. Wij eten 90% van de tijd verse, seizoensproducten, weinig vlees en geen pakjes en zakjes. Ik ben van mening dat het heel erg belangrijk is om gezond te eten en vooral voor je kinderen in de groei. Oh ja: die overige 10% zijn Belgische frietjes, kaasjes, pizza’s of sushi. Genieten van lekkere minder gezonde dingen mogen we ook, zo lang we het maar samen doen.

Hieronder zie je mijn gezin aan tafel, thuis en uit!

Het boek van Frencis heeft de toepasselijke naam THUIS en kun je kopen via haar website.

print

You Might Also Like