Foodies on tour

ITALIE PART 2 – PUGLIA

In mijn laatste post eindigden we in Positano. We zijn na de Amalfi kust dwars het land doorgereden naar Puglia. Een COMPLEET ander gevoel deze regio! Het eten is hier meer back-to-basic, maar zeker niet minder lekker! Ik ben gek op de puurheid van de Pugliaanse keuken. Het landschap is wat ruiger. Ik vind de kustlijn minder mooi dan de gigantische rotspartijen van de Amalfistreek, maar de binnenlanden hebben echt mijn hart gestolen. Gigantische olijfbomen kilometers lang, de smalste weggetjes waar je regelmatig je adem inhoud als je een tegenligger hebt. De liefelijke witte dorpjes en de trulli huisjes maken het helemaal af. Trulli huisjes zijn super kenmerkend voor de streek. Je hebt dorpen waar je bijna alleen maar trulli’s hebt: Alberobello bijvoorbeeld, maar dit is echt giga toeristisch. De huisjes zie je overal wel en als je bijvoorbeeld een fietstocht maakt, wat wij ook hebben gedaan, dan zie je ook dat er overal, ook in the middle of nowhere trulli huisjes zijn. Dat vinden wij leuker dan met 100 man voor een trulli huisje staan 🙂

We zijn halverwege de tweede week van onze reis van Positano naar Puglia gereden. We hebben een tussenstop gemaakt in Matera. Matera is bekend om de Sassi woningen (grotwoningen) super prachtig om eens doorheen te lopen. Ze hebben een klein museum zodat je kunt zien hoe de mensen vroeger woonden in deze woningen uitgehouwen uit bergen. Nu zijn het restaurantjes en galerie’s die intrek hebben genomen in de sassi. Je kunt hier uren lang door de mini straatjes rond wandelen. Wij hadden deze dag wat regen (enige regen overigens in 3 weken tijd) dus het was een bliksembezoek, maar ben blij dat we het niet hebben overgeslagen. En het is perfect voor een tussenstop met lekkere lunch.

Het eerste verblijf dat we hadden geboekt in Puglia was: Nina Trulli. En stiekem mijn favoriet van de vakantie. Het was hier zo ontzettend fotogeniek! De rust was heerlijk en de service geweldig. Kijk hieronder maar naar de foto’s van Nina Trulli:

We hebben hier de eerste avond een fantastisch diner gehad en overdag lekker stadjes ontdekt en gezwommen in het heerlijke zwembad. De tweede avond hebben we met de kids een kookworkshop gehad: panzarotti’s maken. Een soort mini calzone pizza’s die worden gefrituurd…… YAMIEEEEEEE. Super leuk om samen met de kids te doen en daarna lekker alles op te eten!

We hebben het fantastische stadje Ostuni bezocht. Ostuni bestaat uit 2 delen, de nieuwe stad en centro storico. Dit laatste deel is echt geweldig, ook in de avond. Allemaal schattige kleine steegjes om lekker doorheen rond te dwalen. Op aanraden van Ciao Bella Moments zijn we gaan eten bij Taverna della Gelosia. Suuuper lekker en geweldig leuk restaurantje. We zijn zelfs een week later nog een keertje in de avond hier gaan eten toen de rest van de familie arriveerden.

Dan dit dorp: Locorotondo!!!! OMG!

Locorotondo is een spierwit stadje gebouwd op een berg en het is rond als een rotonde met daarin een prachtige kerk in het midden (waar net een heerlijke Italiaanse bruiloft plaatsvond toen wij er waren). Ook hier kun je lekker rondlopen in de piepkleine steegjes. De dorpsbewoners doen hier ook echt hun best om hun huizen mooi tentoon te stellen. Prachtige planten en bloemen hier overal. We hebben hier heerlijk (en super goedkoop) gegeten bij Casa Pinto (pizza margherita voor €4,00)

Cisternino is een zelfde soort dorpje, maar dan rustiger dan Locorotondo, ook wel echt de moeite waard!

Na Nina Trulli sliepen we in: Ottolire resort. Ook een fantastische locatie! En het eten was hier het lekkerste ooit!!! Een truffelrisotto die echt onevenaarbaar is! We hebben vanuit hier dus de fietstocht gemaakt waar we dwars door de binnenlanden fietsten met de kids. Ze hebben hier in de regio geïnvesteerd in paden speciaal voor fietsers en wandelaars. Super veilig dus en gelukkig is het hier niet heel bergachtig dus het is goed te doen. Wel zo vroeg mogelijk ivm de warmte. Daarna het zwembad in duiken is dan ook echt heerlijk!!

Na deze heerlijke week met ons vijf, kwam mijn schoonfamilie voor de laatste week in Puglia. We hebben een dagje beachclub geboekt, heerlijk even relaxen en lunchen bij Le Palme was erg fijn.

Ons huis lag in Ceglie Messapica, wat mij betreft het leukste dorpje van de streek. Ook hier weer kleine witte straatjes, maar helemaal niet toeristisch, wat ik altijd erg prettig vind! Ons huis was geweldig met drie trulli’s, een heerlijk zwembad en een overdekt terras waar we heel wat avonden hebben zitten kletsen met een fijn glas Italiaanse wijn.

De volgende dag hebben we Polignano a Mare bezocht, super leuk dorp, we waren hier 3 jaar geleden ook al eens geweest, maar alsjeblieft: als het zondag is en juli/augustus blijf hier dan WEG!!!! Zo super druk! Je krijgt dan namelijk totaal geen beeld van het dorp alleen maar file lopen met de andere toeristen. Ik vond hier wel 1 straatje zonder mensen 🙂

Een onwijs vette diner locatie was: Masseria Montenapoleone. Echt helemaal fantastisch, de service, het eten, de locatie, een MUST!!!!

In ons dorp Ceglie Messapica zijn wij de volgende dag gaan eten in een geweldig restaurant: Cibus wat heel bekend is in de omgeving. Ceglie Messapica is het culinaire hart van Puglia, er zitten hier boven gemiddeld veel Michelin restaurants en bovendien is er een hele bekende kookschool hier opgericht door sterrenchefs. Laat bij Cibus je tafel maar vol zetten met antipasti en je krijgt tranen in je ogen! Vergeet vooral de stracciatella kaas (stracciatella is de binnekant van de burrata) met truffel….. Ik ga binnenkort weer boeken dus!!!!

De avond erna hebben we een super leuke avond gehad bij Masseria Torre Coccaro. Hier wordt regelmatig een soort dorpsfeest nagebootst, met standjes met allerlei soorten heerlijk eten, lange tafels, lekkere wijnen en entertainment voor de kids. Het is sowieso een prachtige Masseria, heel authentiek en met veel gevoel voor stijl. Zo’n avond hier is absoluut een aanrader.

De laatste avond zijn we weer naar Ceglie Messapica gegaan om te eten. De jongens hebben daar gevoetbald op het plein met Italiaanse jongetjes en de setting was weer geweldig! We hebben gegeten bij Da Franco, wel buiten, maar kijk hoe leuk ook van binnen.

De laatste dag hadden we nog 1 dorpje niet gezien, Martina Franca. Dit keer niet een wit dorpje met smalle straatjes, maar meer met mooie pleintjes en barock stijltje. Ook weer een dorpje dat je niet mag missen.

Oh jongens, dat Italië, het verveelt me nooit en verrast me iedere keer weer. We hebben plannen om volgend jaar naar Amerika te gaan, maar ergens denk ik, hoezo niet gewoon lekker in Europa blijven en het Dolce Vita leven leven voor een paar weekjes…. Ik ben er nog niet uit.

Mocht je meer advies willen over Puglia? Neem dan ZEKER contact op met: Ciao Bella Moments

 

X Maud

 

 

 

 

print

You Might Also Like